België: Broeinest voor top voetballers

Dat er een gouden lichting uit België momenteel op de Europese velden overal laat zien van uitzonderlijke klasse te zijn is wel duidelijk. Hert is daarom nog steeds pijnlijk voor veel Belgen dat men in de halve finale van het WK werd uitgeschakeld tegen de Zuiderburen uit Frankrijk, die later het wereldkampioenschap in Rusland wisten te winnen. Dat de Fransen een terecht winnaar waren was wel duidelijk, maar toch had België zich kansrijk geacht om tot de finale te komen. Dit gevoel werd helemaal sterk nadat een andere favoriet, namelijk Brazilië, eerder in de kwartfinale werd verslagen.

Nadat dit gebeurde dacht iedereen in België dat het eindelijk een keer kon gaan lukken. Vier jaar eerder was dezelfde generatie met nagenoeg dezelfde spelersgroep nog vrij kansloos uitgeschakeld. Ondanks dat toen de verwachtingen al vrij hoog waren was het enigszins begrijpelijk dat dit gebeurde. Het ontbrak de meeste spelers op dat moment nog aan de nodige ervaring om te presteren op het allerhoogste niveau. Daarom was het de gehele selectie snel vergeven dat het WK van 2014 niet werd wat het volk ervan verwacht had.

In 2018 was dit geen excuus meer. Nagenoeg alle spelers hadden een respectabele leeftijd bereikt waar zij op de toppen van hun kunnen waren. Inmiddels hadden ze jarenlang ervaring in verschillende Europese topcompetities, waarvan vooral in de Engelse Premier League.

Spelers als Eden Hazard, Kevin de Bruyne, Dries Mertens en Romelu Lukaku hebben een grote naam in het buitenland. Bij verschillende clubs laten ze keer op keer hun waarde zien waardoor zo onomstreden zijn geworden. Dat de Rode Duivels een aantal van de beste spelers ter wereld in de gelederen hebben is daarom geen verrassing. Met een solide verdediging daarachter lijkt het dat er toch nog steeds mogelijkheden zijn om een keer een eindtoernooi te winnen. De spelersgroep en de gehele generatie wordt nu echter wel aan de oude kant, dus lijkt het zaak om zo snel mogelijk te gaan pieken voordat het zomaar te laat kan zijn.

In de praktijk blijkt dat niet veel spelers uiteindelijk opgroeiend in de Belgische competitie zelf. De internationals, of spelers die dit uiteindelijk worden, ziet men vaak al weggeplukt worden voordat hun loopbaan goed en wel begonnen is. Vaak gaan de spelers naar omliggende landen als Nederland en Frankrijk, waar de competites sterker geacht worden. Zeker de echte talenten blijven vaak niet lang en voetballen slechts in de jeugd voor Belgische clubs.

Of deze trend enigszins te doorbreken valt is te bezien. Hiervoor wordt het zaak dat de competitie sterker wordt zodat het voor Beglische jonge spelers aantrekkelijker is om een aantal jaren te blijven in het begin van hun carrière. Wanneer dit lukt zal de competitie vervolgens vanzelf alsmaar sterker en sterker worden.