Club Brugge in de Champions League

Voor de trots van de stad Brugge, zeker op het gebied van sport, is het eindelijk weer zo ver, de ploeg mag het gaan doen in de Champions League. Tevens is Club Brugge de enige ploeg die zich heeft weten te plaatsen namens België.

Standard Luik is kansloos

Standard Luik wist in het vorige seizoen tweede te worden wat de ploeg uit Wallonië een plaats in de voorronde van het zogenaamde miljoenenbal opleverde. Helaas was de campagne van Standard op het hoogste Europese niveau geen lang leven beschoren. In de derde voorronde, de eerste waarin Standard Luik instroomde, trof het gelijk in Ajax de nummer twee van Nederland. De club uit Amsterdam had een ronde daarvoor al Sturm Graz verslagen. Dat het eerder moest instromen had ermee te maken dat Nederland onder België staat op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Deze bepaald aan de hand van klasseringen welke landen recht hebben op de meeste plaatsen in onder andere de Champions League en de Europa League.

De ploeg uit Luik leek daarom van tevoren kansrijk tegen de Amsterdammers, ondanks dat die goed hadden ingekocht voor het nieuwe seizoen. Deze hoop was echter geen lang leven beschoren. Ajax was in de eerste wedstrijd in Luik al oppermachtig. Door een zwakke tweede helft liet het Standard terugkomen tot een 2-2 gelijkspel en hield het zo de ploeg in leven terwijl dit niet nodig was geweest. Een week later kwamen in Amsterdam echter alsnog aan alle illusies een einde, doordat Ajax ruim won en eigenlijk niet of nauwelijks iets weg gaf. Zodoende haalde Ajax de volgende ronde en later ook de poulefase net als PSV. Nederland heeft dus twee ploegen op het hoogste niveau actief dit jaar en België maar één, het moet dus oppassen dat het geen plaatsen gaat verliezen op de coëfficiëntenlijst.

Club Brugge is rechtstreeks geplaatst

Het voordeel van het feit dat de Belgen redelijk hoog staan op de lijst van de UEFA is dat de kampioen zich direct plaatst voor de Champions League, zoals Club Brugge in dit geval dus ook deed. Al het geld dat met deze plaatsing gemoeid is, zeker omdat Brugge nu het enige team is dat namen het land meedoet, zal de club absoluut geen windeieren leggen. Hiermee krijgt het zelfs de mogelijkheid om nog veel verder uit te lopen op de concurrentie doordat het een bak meer geld te besteden gaat hebben.

Nadat de loting had plaatsgevonden werd echter gelijk duidelijk dat het een monsterklus voor Club Brugge zal worden om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Dit is geen verrassing voor wie dan ook, het deelnemersveld is namelijk extreem sterk. Vanuit de toplanden zoals Engeland, Spanje, Duitsland en Italië doen meerdere ploegen mee, terwijl landen als Frankrijk, Portugal en Rusland ook een aantal sterke clubs leveren. Plaatsing voor de volgende ronde zal dus ontzettend moeilijk worden, al kan het bij Club Brugge thuis ook enorm spoken. Met een poule met Borussia Dortmund, Atletico Madrid en AS Monaco zal Club wel enorm boven zichzelf uit moeten stijgen.