De Eerste Klasse A

De hoogste Belgische Klasse in het voetbal heet de Eerste Klasse A. Het is een vrij open competitie die alle kanten op kan. Het afgelopen jaar werd Club Brugge kampioen wat door vele volgers als terecht werd beschouwd, vooral omdat de ploeg in het reguliere seizoen ook overtuigend de beste was. Wat er dit jaar staat te gebeuren is echter nog de vraag.

Dat de kwaliteit van de Belgische competitie misschien niet meer zo goed is als vroeger en soms te wensen over laat heeft aan de andere kant weer voordelen. Een hoop competities, zoals de Italiaanse, Duitse en Franse hoogste divisies zijn zeer voorspelbaar. Clubs als Juventus, Paris Saint Germain en FC Bayern hebben het al jarenlang voor het zeggen. Dit zal in de Belgische competitie wat minder snel gebeuren. Omdat de concurrentie hier wat heviger is en het daarom moeilijk wordt voor clubs om zomaar de beste spelers van andere weg te kopen.

In het jaar 2015 werd bijvoorbeeld AA Gent nog vrij verrassend kampioen. Niemand had dit van tevoren echt aan zien komen, al was de club als subtopper wel een beetje een outsider en in staat tot een verrassing. Toch heeft dit wel degelijk te maken met het play-off systeem wat sinds een aantal jaren in de competitie van kracht is. Hiermee worden de top teams gescheiden van de mindere goden na de reguliere competitie. Daarna begint het in de losse poules als het ware weer overnieuw en heeft iedereen nieuwe kansen om kampioen te gaan worden. Aan de ene kant zorgt dit natuurlijk voor enorm veel spanning, maar aan de andere kant zijn er veel tegenstanders van het systeem die het niet eerlijk vinden, waar zeker ook wat voor te zeggen valt.

Wanneer er naar de laatste decennia wordt gekeken valt op dat op een enkele uitzondering hier en daar na Club Brugge en RSC Anderlecht oppermachtig zijn ten opzichte van de andere ploegen. Zo heel af en toe wordt er een andere club kampioen maar het gebeurd eigenlijk zelden. Hiermee zijn dan ook gelijk de twee grootste clubs van het land benoemd. Deze hebben het meeste te besteden en tevens de beste spelers, wat al tijden lang het geval is. Doordat zowel Anderlecht als Brugge al tijdenlang zo machtig is zal dit voorlopig nog wel even zo blijven. Toch is er wel degelijk concurrentie die soms nadrukkelijk aan de deur klopt. Hiervan is Standard Luik de grootste belager. De grootste club van Walloniƫ doet vaak goed mee en werd zelfs tweede voor Anderlecht afgelopen jaar.

Wat er dit jaar gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen. Dat de Belgische competitie aan spanning niet tekort komt zorgt het Play-off systeem op zich al voor. De clubs zelf doen daar nog een aardig schepje bovenop dorr het elkaar niet cadeau te geven. Dit jaar lijkt het wederom tussen Club Brugge en RSC Anderlecht te gaan, maar AA Gent, Standard Luik en KRC Genk kunnen een serieuze bedreiging vormen. De weg is echter nog lang en de tijd zal uit moeten wijzen hoe het precies allemaal gaat lopen.