Het Belgische voetbal: de eerste klasse A

België is qua oppervlakte een klein landje, maar groot wat voetbal betreft. Het nationale voetbalelftal van België heeft maar liefst dertien keer mee gestreden in de eindrondes van het wereldkampioenschap. Deze puike prestaties begonnen in 1930 in Uruguay en de laatste keer dat de Rode Duivels zich kwalificeerden voor de halve finale was in 2018 tegen Frankrijk.

Het nationale team, de Rode Duivels, bestaat uit de beste Belgische spelers van zowel de Belgische eersteklasseclubs als buitenlandse ploegen. Maar hoe zit deze hoogste afdeling van het Belgische voetbal nu precies in elkaar?

De eerste klasse A

Deze eerste klasse A heet officieel het Profvoetbal 1A. De hoogste afdeling van de voetbal competitie in België bestaat uit 16 ploegen. Deze komen zowel uit Vlaanderen en Brussel als uit Wallonië.

De Belgische voetbalcompetitie gaat eind juli van start en eindigt in mei van het volgende jaar. Deze competitie wordt ook wel de Jupiler Pro League genoemd. Het bekende biermerk Jupiler is de hoofdsponsor, Pro League staat voor de organisatie. De Koninklijke Belgische Voetbalbond – KBVB – is verantwoordelijk voor de organisatie van de wedstrijden van de eerste klasse.

De gehele competitie bestaat uit dertig speeldagen. Hierna, op het einde van het seizoen, worden er play-offs of eindrondes gespeeld. Het winnende team uit de eerste zes ploegen van deze play-offs is de landskampioen van de competitie.

De ploeg die de titel van landskampioen het vaakst in de wacht sleepte is RSC Anderlecht uit het Brusselse. Maar liefst 34 keer werd deze ploeg tot kampioen van het Belgische voetbal gekroond. Op een mooie tweede plaats staat de West-Vlaamse ploeg Club Brugge. Dit team mocht zich 15 keer landskampioen noemen.

Leuk om weten is dat de Belgische voetbalcompetitie al in het jaar 1895 startte en hiermee de eerste was in Europa. Enkel Engeland, Schotland en Noord-Ierland begonnen al eerder met hun nationale competities.