Michel Preud’homme: van doelman tot voetbalcoach

Een artikel over Michel Preud’homme (1959) mag op deze website over het Belgische competitievoetbal absoluut niet ontbreken. Preud’homme begon zijn voetbalcarrière als doelman bij Standard Luik, waar hij op 18-jarige leeftijd het keeperwerk van Christian Plot overnam. In 1984 begon het echter flink te rommelen in de voetbalploeg en in 1986 maakte Preud’homme de overstap naar KV Mechelen. De jaren die volgden waren succesrijk voor zowel Preud’homme als KV Mechelen.

Glorieuze jaren als doelman

Het elftal van KV Mechelen, dat toen aangevoerd werd door voetbaltrainer Aad de Mos, groeide uit tot een ijzersterke voetbalploeg die vanaf 1987 enorm hoog scoorde tijdens het Belgisch voetbalkampioenschap en mede daardoor al gauw tot de Europese topclubs behoorde. Het formidabele keeperwerk van Preud’homme bleef niet onopgemerkt en bezorgde hem vier jaren achtereen de titel ‘Keeper van het jaar’. In 1994, tijdens het WK Voetbal, waaraan het Belgische voetbalelftal ‘de Rode Duivels’ deelnam met Preud’homme als doelman, werd hij zelfs uitgeroepen tot ‘Wereldkeeper van het jaar’. In datzelfde jaar verliet hij KV Mechelen en werd doelman bij Benfica, een Portugese voetbalclub. In 1999 besloot hij zijn carrière als voetbalkeeper te beëindigen.

Verder als voetbalcoach

In 2001 keerde Preud’homme terug naar België en zette zijn carrière voort als voetbaltrainer van diverse teams uit de Eerste Klasse van het Belgische competitievoetbal, een functie die hij tegenwoordig nog steeds met veel plezier en inzet bekleedt. De eerste jaren was hij trainer van Standard Luik, om vervolgens in 2008 over te stappen naar KAA Gent, de ploeg die hij enkele seizoenen lang coachte, waardoor het team eindelijk in staat bleek om de Beker te winnen in 2010. Daarna ging Preud’homme naar Nederland om FC Twente op te krikken. In 2011 vertrok hij naar Saoedie-Arabië en voegde zich als coach bij al-Shahab. Twee jaar later keerde hij weer terug naar België om zijn carrière te vervolgen als hoofdtrainer van Club Brugge. Sinds 2018 is Preud’homme zowel hoofdtrainer als technische directeur van Standard Luik.