Wat maakt de Eerste Klasse bijzonder?

Iets wat misschien snel gedaan wordt wanneer de Belgische Eerste Klasse wordt omschreven is dat deze wordt vergeleken met andere competities. Dit heeft waarschijnlijk niet heel veel zin. Het niveau komt niet heel erg in de buurt van de topcompetitie. Iets waar de Eerste Klasse momenteel wel vrij trots op mag zijn is dat het vrij hoog staat aangeschreven tussen de Europese competities. Zo is het in de lijst van de UEFA gevestigd op een plaats in de top 10.

Dit is vrij knap als je ziet wat voor spelers en teams er in de andere competities in Europa spelen. Het zal moeilijk zijn om deze positie te behouden, al is de voorsprong op andere belagers vrij groot tot nu toe. Wat het lastig maakt is dat men moet blijven presteren. Toch hebben de Belgische ploegen dit de afgelopen jaren ook veel beter gedaan dan de conurrenten van de naaste landen, anders was deze positie uiteraard nooit bereikt.

Het zal vooral van belang zijn wat de topploegen laten zien. Zij die namelijk in de Europese competities terecht komen moeten het uiteindelijk doen. Niemand zal verwachten dat een club uit Belgiƫ heel ver komt in de Champions League, al is het wel belangrijk dat er in ieder geval zoveel mogelijk punten gehaald worden. Daarnaast moeten de ploegen die deelnemen aan de Europa League goede prestaties leveren en zover mogelijk komen.

Voor competities als de Belgische wordt dit bemoeilijkt doordat spelers vaak snel worden weggekocht indien deze het een aantal wedstrijden goed doen bij een bepaalde club. Er zijn niet genoeg middelen om spelers goede aanbiedingen te doen waardoor ze al snel langer zullen blijven. Door de grote bedragen die de topclubs kunnen uitgeven is de concurrentie op lange termijn onmogelijk bij te benen. Voor de mindere competities wordt het daarom moeilijk en moet men zo creatief mogelijk denken om alsnog mee te kunnen doen.

Dit alles neemt zeker niet weg dat de Eerste Klasse een zeer vermakelijke competitie is. De charme van het Belgische voetbal zie je maar in weinig andere landen terug. Voor een ieder die het van nabij volgt zal het daarom nog altijd heerlijk zijn om alle wedstrijden te bekijken en van dichtbij te blijven volgen. Er gebeurd immers altijd wat in het Belgische voetbal, dit is nooit anders geweest. Kijk maar eens een paar wedstrijden tijdens een willekeurige speelronde en je zult snel begrijpen wat hiermee precies wordt bedoeld.